Ademhalingskine & relaxatietherapie

Ingrid Borgonjon

Mijn credo is … slow down, adem en relax

De Kinestudio is een rustige veilige plek, hier kun je even stilvallen in een professionele omgeving. Ik geef je tijd en ruimte om te reflecteren, te voelen en te doen.
Je lichamelijk verhaal wordt gehoord en gezien.

Je kan bij mij terecht voor psychosomatische klachten zoals lichamelijke stressklachten, spanningssyndroom, hyperventilatie, dysfunctioneel ademen, low energy, burn-out… Maar ook voor bepaalde post-covid klachten of hypergevoelige droge hoest.​

Workshops

NIEUW

Check mijn workshops en groepssessies! Dit is een laagdrempelige manier om de stap naar een gespecialiseerde adem- en stresskine/coach te zetten.

Coaching

NIEUW

Vanaf januari 2024 bied ik ook korte trajecten adem/stresscoaching aan (dit is geen kinesitherapie) op een andere locatie in Gent.

Heb je last van je ademhaling, drukkend gevoel op je borstkas?

Kun je moeilijk je energie reguleren? Heb je last van een veranderend boom-bust energielevel?

Word je moe wakker, val je moeilijk in slaap of slaap je onrustig?

Voelt je lichaam gespannen aan, heb je regelmatig terugkerende spierpijn?

Vind je het moeilijk om te mediteren, te focussen in stilte en erbij te blijven?

Zoek je een beter evenwicht en meer connectie met je lichaam?

Je kan bij mij terecht voor psychosomatische klachten zoals lichamelijke stressklachten, spanningssyndroom, hyperventilatie, dysfunctioneel ademen, low energy, burn-out... Maar ook voor bepaalde post-covid klachten of hypergevoelige droge hoest.

De meest voorkomende psychosomatische klachten zijn rugpijn, buikklachten en hoofdpijn. Onderzoek levert niets op, en de behandelingen helpen vaak maar tijdelijk. De klachten komen steeds terug.
Dit soort klachten kan zijn oorsprong vinden in persoonlijke of socio-culturele factoren, of factoren die te maken hebben met medische behandelingen:

  • persoonlijke factoren: erfelijke factoren, persoonlijkheidstrekken zoals een laag zelfbeeld, pessimisme, onvermogen om emoties uit te drukken, en factoren die samenhangen met de ontwikkeling en met het leren zoals verwaarlozing, seksueel en fysiek geweld, ziekte en ziektegedrag van de ouders. Ook fysiologische mechanismen kunnen aan de basis liggen zoals bij hyperventilatie, spierspanning e.d.
  • socio-culturele factoren: soms zijn de klachten cultureel gebonden. Wanneer psychische klachten cultureel niet aanvaard worden, zullen ze vaak geuit worden als lichamelijke klachten.
  • factoren die verband houden met medische behandelingen: te veel onderzoeken zonder behandeling kunnen de klachten uitlokken.

Bij hyperventilatie adem je meer dan nodig is voor het lichaam. Dit komt bijvoorbeeld voor bij angst, paniek of stress. Dan ontstaat een abnormale situatie, waarbij je sneller gaat ademen en veel koolzuur uitademt. Het lichaam wil de concentratie van koolzuur in het bloed zoveel mogelijk constant houden. Als het koolzuurgehalte in het bloed te snel daalt, probeert jouw lichaam de gevolgen van dit verlies aan koolzuur te beperken. De bloedvaten in de hersenen trekken samen, de prikkeling van ons sympathische zenuwstelsel veroorzaakt symptomen als duizeligheid, tintelingen, wazig zien en hartkloppingen.

Over mezelf

Vanuit mijn opleiding en ervaring als respiratoire kine bij acute en chronische longaandoeningen – in Lausanne en in Gent – kwam ik steeds meer in contact met patiënten die geen duidelijke diagnose hadden maar wel last met ademen.

Bij deze psychosomatische klachten staat de ademhaling ook centraal, het leek me dus evident om die weg te bewandelen en uit te diepen.

De Kinestudio nam vorm in 2014…

Zo breidde ik mijn kennis en vaardigheden uit met relaxatietechnieken, manuele diafragmale technieken, harmonics techniek, shiatsu, qigong, yinyoga en meditatie…

Ik volgde congressen en bijscholingen rond hyperventilatie, dysfunctional breathing, post-covid, burn-out, slaap- en stressmanagement, motiverend interviewen, mindfulness…

Jaarlijks school ik me verder bij via cursussen, workshops, congressen, webinars, overleg met collega’s (Lokk), …

East meets West – zowel ‘inspirerende’ oosterse als ‘evidence based’ westerse technieken en kennis worden hier gekoppeld en zijn complementair.

Ik heb een voorkeur voor soft touch en zachte manuele losmakende technieken.

Review van Eline, oktober 2022
Lees verder
Ingrid, "mijn persoonlijke winter kwam er in de lente. In een ruk ging ik van vloed naar eb. Bedankt om er voor mij te zijn in die seizoenswissel en om mij er mee te leren omgaan." Ik zal je missen!
Review van Helena, mei 2023
Lees verder
Ademen, het klinkt zo simpel en basic, maar blijkbaar vergeet je dit als je jezelf helemaal voorbij loopt. Dankzij Ingrid leerde ik om bewust te worden van mijn eigen ademhaling en milder te zijn voor mezelf. Uit het rijk aanbod aan oefeningen en tips, kan ik dagelijks variëren met wat op dat moment het best aanvoelt.
Review van Sofie, september 2023
Lees verder
Ik kwam bij Ingrid terecht op aanraden van een vriend in het begin van m'n burn out. Ik kampte toen met ademhalingsklachten en overspannenheid. Ondanks ik al vertrouwd was meditatie, deed Ingrid me verdiepen in mijn meditatie beoefening en zorgde ze voor een finetuning hiervan. Ze deed me echt stilvallen. Zelfs nu, bijna 1 jaar later pas ik nog de oefeningen toe die ik toen aangeleerd heb. Ik beveel haar ten zeerste aan.
Previous
Next

tarieven 2023 kinesitherapie

eerste intakegesprek

lange tijdsduur + dossier opmaak

75/90 minuten

90 euro

volgende  sessies 

lange tijdsduur

50/60 minuten

72 euro

Kan je de afspraak niet halen? Dat kan gebeuren maar laat dit ruim 24 uur op voorhand weten, zo kan ik de kans geven aan anderen om te komen. Bij een te late annulatie wordt er altijd een vergoeding van minstens 30 euro aangerekend voor het gereserveerde uur, ongeacht de reden. Mail naar kinestudio.coupure@gmail.com of sms of voicemail naar 0486/366715. Dank je wel!

Bij de kinesessies doen we lichamelijk therapeutisch werk op voorschrift van de arts met gedeeltelijke terugbetaling van de mutualiteit. Ik ben gedeconventioneerde kine en mijn tarieven zijn aangepast aan de tijdsduur van de sessie. Terugbetaling van de mutualiteit is volgens uw statuut en aantal kinebeurten, op de eerste afspraak is er 1-malig verhoogde terugbetaling mogelijk. Voor personen met ‘verhoogde tegemoetkoming’ wordt  enkel het remgeld aangerekend.

Het afrekenen is per keer, liefst met de mobiele app/payconic (geen kaart). 

Contact